З чого складається ортопедичний матрац: склад, наповнення, матеріали

Щоб сон був максимально комфортним, а пробудження приємним, потрібно обладнати зручне спальне місце. Для цього потрібно якісний матрац, здатний забезпечити тілу анатомічно правильне положення. Але перш ніж купувати товари для сну, варто детально розібратися, з чого складається ортопедичний матрац, і чим зумовлені його експлуатаційні характеристики.

Конструкція та склад ортопедичного матраца

У конструктивному плані ортопедичний матрац є багатокомпонентним вирібом, що складається з:

  1. Текстильний чохол. Виробники використовують для пошиття чохлів міцний та зносостійкий жаккард або трикотаж. У більшості моделей чохли незнімні, доповнені вентиляційними вставками (аераторами), що покращують повітрообмін, але в лінійках деяких брендів є і вироби зі знімними чохлами на «блискавці». Незнімний чохол виконує функціонал оббивки, добре фіксує «начинку» і не зміщується, але щоб він не втратив вигляд і не постраждав від забруднень, знадобиться наматрацник. Знімний чохол можна прати, що дозволяє підтримувати гігієну спального місця.
  2. Наповнювач. Залежно від типу матраца всередині нього може бути пружинний блок, щільний пінополіуретан або комплект м'яких наповнювачів, розташованих пошарово. Найкращі ортопедичні властивості мають сучасні пружинні моделі. Найбільш функціональними вважаються вироби формату «зима-літо» з різною жорсткістю сторін.

Важливо! Пружинні моделі доповнюються єврокаркасом із щільного пінополіуретану, який підтримує краї та гарантує збереження початкової геометрії виробу протягом усього терміну експлуатації.

Матеріали для ортопедичних матраців: характеристики та призначення

Наповнення ортопедичних матраців може бути як однокомпонентним, і комбінованим. Прикладом виробів з однокомпонентним складом є моноблоки, виготовлені з цілісного шматка багатофункціональної піни. А серед комбінованих моделей є, як багатошарові безпружинні матраци, які називають «сендвічами», так і вироби на пружинах Експлуатаційні характеристики матраца залежать від того, що він має всередині. Тому важливо звернути увагу на склад наповнювача та кількість шарів, а також досліджувати властивості матеріалів.

Пружинні блоки

Пружинні блоки в ортопедичних матрацах бувають двох типів:

  1. Боннель - Класичний варіант із залежними пружинами, які з'єднані між собою міцним спіралеподібним дротом. Такі блоки використовуються у виробництві меблів та матраців вже понад 60 років, і складаються виключно з п'ятивиткових пружин, що гарантує гарний ортопедичний ефект.
  2. Кишенькова пружина — блок незалежних пружин, кожна з яких перебуває у власному чохлі, працює як самостійний елемент і індивідуально реагує на навантаження, що на неї надається. Пружини в такому блоці мають форму діжок або пісочного годинника і гарантують ідеальну підтримку хребта.

М'які матеріали

Серед м'яких матеріалів, що використовуються як наповнення для ортопедичних матраців, найбільшою популярністю користуються:

Латекс

Еластичний матеріал, який може бути як натуральним, так і штучним. Натуральний латекс м'якший, а штучний відрізняється підвищеною пружністю, але і той, і другий добре виконують функцію підтримки тіла користувача. Застосовувана у виробництві матраців натуральна латексна піна (зміст каучуку в ній досягає 85%) вулканізується при температурі 100 ° С і формується в блоки потрібного розміру. Готовий матеріал є гіпоалергенним, відрізняється покращеною ергономікою та не видає жодних шумів при експлуатації.

Кокосова койра

Вона виготовляється з натуральних волокон кокосу, які попередньо висушуються, латексуються і пресуються в щільний мат. Койра відмінно вирівнює поверхню та підвищує жорсткість спального місця, тому зазвичай виступає у ролі верхнього шару у складі ортопедичного матраца. Вона має антибактеріальні властивості і застосовується для виготовлення виробів із категорії жорстких та помірно жорстких.

Пінополіуретан

Він може бути різної щільності, і чим щільніше ППУ, тим вища його несуча здатність. Тому різновиди з високою щільністю є основою для безпружинних і комбінованих моделей, а також застосовуються для виготовлення єврокаркасу, що доповнює пружинний блок. А ППУ із низькою щільністю підходить для виготовлення фінішного шару у м'яких ортопедичних матрацах із багатокомпонентним складом.

Овеча вовна

Вона візуально нагадує пухнасту вовняну вату, добре тримає об'єм та відрізняється винятковими теплоізоляційними властивостями. Виконаний з овечої вовни настилочний шар на «зимовому» боці двостороннього матраца чудово акумулює тепло, не заважаючи випаровуватись зайвій волозі. Якісна терморегуляція сприятиме створенню комфортного мікроклімату та забезпечуватиме оптимальні умови для сну в холодну пору року.

Інноваційні «розумні» піни

Сучасні штучні піни випускаються в широкому асортименті, і дозволяють забезпечити матрацу ті чи інші властивості. Найбільш затребувані піни:

  • з пам'яттю форми (Memory foam) - вона "запам'ятовує" позу користувача під час сну, підлаштовується під неї і робить відпочинок максимально приємним;
  • дихаюча з охолодним ефектом (Sky Foam) - у неї особливі теплопровідні здібності та покращені анатомічні властивості;
  • Cool Flow - в'язкоеластична піна, стійка до статичних та динамічних навантажень;
  • високоадаптивна Energex, що реагує на тепло людського тіла та покращує терморегуляцію спального місця;
  • Memory Gel - гасить вібрації, відводить зайве тепло та охолоджує;
  • бактерицидна Silver Ion з іонами срібла – працює як антисептик, та захищає дихальні шляхи користувача від проникнення мікробів.

Холлофайбер та струттофайбер

Це штучні екологічні матеріали із поліефірних волокон. Вони м'які, об'ємні і незамінні як підкладка під чохол, оскільки дозволяють зробити якісну стібку. Завдяки специфічній структурі вони добре тримають тепло і є гідною альтернативою вовни.

Термоповсть

Це термопресований матеріал, що відрізняється винятковою зносостійкістю. Він робиться із суміші вовняних та бавовняних волокон, чудово поглинає вібрації, демонструє:

  • стійкість до температурних перепадів;
  • високу повітропроникність;
  • біологічну інертність.

Завдяки здатності рівномірно розподіляти навантаження та поглинати звуки термоповсть використовується для ізоляції пружинного блоку та поділу шарів наповнювача. Крім того, він надає поверхні виробу додаткову жорсткість та пружність.

На sleep-fly.com.ua представлений широкий асортимент ортопедичних матраців з різним складом. Вивчити опис та технічні параметри будь-якої моделі можна у картці виробу, а отримати професійну консультацію щодо вибору товарів для сну – по телефону. Якщо ж ви хочете особисто протестувати модель, що сподобалася, загляньте в наші магазини, подивіться, з чого зроблені матраци та перевірте, наскільки вони зручні.