Як вибрати латексний матрац: плюси та мінуси в порівнянні з пружинними

Купівля ортопедичного матраца дозволить значно підвищити якість сну, а вражаючий асортимент гарантує вибір оптимального за технічними характеристиками та ціною варіанта. Тому попит на такі вироби невпинно зростає, їх купують для дорослих, дітей, підлітків. Але які матраци краще: латексні чи пружинні? І як вибрати хороший матрац із латексу?

Види ортопедичних матраців

Виробники товарів для сну пропонують споживачам ортопедичні матраци:

На пружинах

Вони використовуються пружинні блоки двох типів: залежний Bonnell і незалежний Pocket Spring. Перший вважається матрацною класикою, і є єдиною конструкцією, в якій всі пружини з'єднані дротом. Він недорогий, практичний, витримує високі навантаження, але не дуже зручний, і це є суттєвим недоліком. Моделі на незалежних пружинах більш функціональні і дають кращий ортопедичний ефект, що є їхньою основною перевагою.

Для посилення конструкції у пружинних виробах виробники використовують єврокаркас із пінополіуретану високої щільності. Завдяки йому матраци зберігають початкову геометрію протягом усього терміну служби. А надання виробу певних властивостей пружини можуть доповнюватися шарами латексної піни.

Безпружинні

У категорії безпружинних матраців представлені:

  • моноблоки — їх роблять із латексних пін та ППУ, які забезпечують комфортний сон;
  • комбіновані багатошарові моделі (вони називаються «сендвічами») зі змішаним наповненням, у яких може використовуватися до семи матеріалів із різними властивостями;
  • тонкі (на диван) — серед таких виробів футони та топпери заввишки до 7 см, вони відрізняються невеликою вагою та мобільністю, можуть зберігатися/перевозитися у скрученому вигляді, призначені для покращення характеристик основного спального місця (дивана/старого матраца), підходять для організації гостьової ліжка, експлуатації на дачі, у поході, кемпінгу.

Особливості матраців з латексу

Латексні матраци є виробами, що складаються з чохла (він може бути знімним) і наповнювача, і бувають двох типів:

Латексні пружинні матраци

Такі конструкції поєднують переваги моделей з незалежним пружинним блоком та функціональних сендвічів, гарантують оптимальну підтримку хребта, роблять спальне місце досить пружним та підвищують його комфортабельність.

Безпружинні латексні матраци

Це латексні моноблоки заввишки від 10 до 20 сантиметрів. Вони відносяться до найдорожчих виробів з безпружинних розрядів, і забезпечують максимальну зручність користувачам нормальної статури вагою до 90 кг.

Особливості наповнювачів

Як наповнювач у таких моделях застосовуються:

Натуральний латекс

Матеріал світло-сірого кольору, який виготовляється з природного каучуку, — сировину для нього одержують із соку бразильської гевеї. А характеристики кінцевого продукту залежать від застосовуваної технології:

  1. Данлоп (Dunlop) - вона передбачає спінювання соку рослини в центрифузі і подальше нагрівання в герметичних формах. В результаті такого формування виходять щільні блоки, ідеальні для монолітних виробів високої жорсткості.
  2. Талалай (Talalay) - це складніша технологія з подвійним спінюванням, яке завершується у вакуумній камері. А на фінальному етапі виробництва охолоджений латекс проходить термічну обробку, яка робить матеріал однорідним та додає йому м'якості. Плити, що виходять, підходять для наповнення топерів і незамінні як додаткові шари в комбінованих моделях (пружинних і сендвічах).

Ортопедичні матраци з натурального латексу мають підвищену пружність, надзвичайно зручні і довговічні - термін служби у більшості моделей досягає двадцяти років.

Штучний латекс

Штучний латекс - повноцінний аналог натурального матеріалу, що має схожі характеристики, але більш жорсткий і жовтуватого кольору. Термін служби у нього коротший, ніж у каучукового (5-10 років), повітропроникність і гігроскопічність менше, зате коштує він дешевше.

Щоб досягти певного рівня жорсткості безпружинні матраци, виробники часто використовують в одному виробі комбінацію з декількох м'яких наповнювачів з різними властивостями. Найпоширеніший «тандем» - кокосова койра і натуральний латекс, що забезпечує матраци підвищену жорсткість, гігієнічність, гарний повітрообмін. Але не менш потрібні у виробництві латексних матраців та інші матеріали:

  • розумні піни;
  • струттофайбер;
  • холофайбер.

Матраци з латексу: плюси та мінуси

Сучасні ортопедичні матраци з латексу, у складі яких немає пружинних блоків, мають низку істотних переваг перед пружинними моделями. Вони:

  1. Відрізняються збільшеним терміном служби та винятковими експлуатаційними характеристиками – спальне місце прослужить не менше десяти років (а багато моделей зберігають початкові параметри до 20 років!), допоможе створити в ліжку оптимальний мікроклімат за рахунок того, що латекс чудово відводить вологу та «дихає».
  2. Гігієнічні та екологічні - використовуються у виробництві матеріали гіпоалергенні, безпечні як для дорослої, так і для дитини, біологічно інертні (у матраці не буде розмножуватися патогенна мікрофлора: бактерії, грибок, цвіль), тому спати на матраці з натурального або штучного латексу .
  3. Дають вражаючий ортопедичний ефект – добре знімають навантаження з хребта та гарантують анатомічно правильне положення тіла.
  4. Зручні, не доставляють дискомфорту в процесі експлуатації - не скриплять, як пружинні моделі, не деформуються, не просідають, добре пружинять, але не надто прогинаються, дозволяють міцно спати в будь-якій позі. Відсутність жорстких елементів у конструкції гарантує, що згодом вам не заважатимуть ребра жорсткості, що проступають крізь чохол, і пружини, що стирчать.
  5. Витримують високе навантаження – до 120 кг на одне спальне місце.
  6. Виготовляються в широкому асортименті — у лінійках продукції є моделі різного ступеня жорсткості, з пружинами та без, моноблоки, сендвічі, вироби з додатковими м'якими шарами.

Що ж до мінусів, то у латексних матраців їх всього два:

  1. Висока вартість. Ціна залежить від розміру виробу, якості матеріалу, кількості шарів, але в будь-якому випадку вона буде вищою, ніж у багатьох пружинних моделей. Щоправда, якщо розглядати покупку як довгострокову інвестицію у власне здоров'я, то ціна більш ніж виправдана.
  2. Специфічний запах - у ньому переважають нотки ванілі, тому його не можна назвати неприємним, але подобається він не всім. Засмучуватись із цього приводу не варто, тому що через пару днів «аромат» зникає.

Як правильно вибрати латексний матрац?

Враховуючи великий асортимент продукції та значний розкид цін, багато покупців запитують, як вибрати латексний матрац, але не переплатити. І тут є кілька важливих моментів:

  1. Визначтеся з бажаною жорсткістю (інформація про жорсткість матраца вказується на ярлику). Жорсткі моделі з верхнім шаром кокосової койри рекомендуються для підлітків, молодих людей, спортсменів, користувачів, що займаються важким фізичним працею. Вироби середньої жорсткості (помірковано жорсткі) вважаються універсальними, і підходять людям 25-55 років вагою до 90 кг. М'які ж - відмінний варіант для літніх, худих (менше 60 кг) і тих, кому не рекомендований сон на твердій поверхні. А користувачам, які воліють змінювати жорсткість залежно від сезону, варто звернути увагу на моделі «зима-літо» з різною жорсткістю сторін.
  2. Виберіть матеріал. Натуральний латекс служить довше, забезпечує максимальну зручність та комфортний мікроклімат. А штучний (на ньому обов'язково має бути маркування SBR) дешевшим, щільнішим, але гірше відводить вологу.
  3. Не намагайтеся заощаджувати. Експерти зазначають, що дешевих матраців із латексу не буває. Так що якщо ви вирішили купити екземпляр з латексним наповнювачем, немає сенсу заощаджувати по дрібницях - вибирайте той матрац, який вам подобається і за комфортом влаштовує на 100%.

Важливо! Оцінити якість виробу допоможе візуальний огляд. А, щоб зрозуміти, наскільки зручно буде спати на латексному матраці, що сподобався, експерти рекомендують на нього прилягти - це можна зробити у шоурумі.

У нашому каталозі представлені найкращі латексні матраци від провідних виробників товарів для сну. Будь-яку модель можна купити онлайн за вигідною ціною з доставкою до дверей. Щоб швидко знайти виріб, що відповідає вашим вимогам, скористайтесь зручним фільтром та відсортуйте товари за важливими технічними параметрами (жорсткість, матеріал, тип, розмір). А отримати професійну консультацію щодо асортименту можна по телефону або через чат.