Види наповнювачів для марасов: який тип наповнювача кращий

У представленій на ринку лінійці сучасних ортопедичних матраців є моделі з різними наповнювачами, які визначають експлуатаційні характеристики виробу. Одні матеріали додають спальному місцю жорсткості, інші – м'якості, треті забезпечують баланс щільності та пружності. Так що при покупці матраца треба не тільки підібрати розмір, що відповідає габаритам вашої двоспальної, полуторної або односпального ліжка, але й уважно вивчити інформацію про начинку. Розбираємось, які бувають наповнювачі матраців, як вони працюють, і який наповнювач для матраца краще.

Які бувають наповнювачі для матраців?

Виробники товарів для сну застосовують для виготовлення своєї продукції наповнювачі двох типів:

  1. Пружинні блоки із залежними та незалежними пружинами. Залежний блок Bonnel міцний та недорогий, але не дає гарного ортопедичного ефекту та менш зручний в експлуатації. Незалежний Pocket Spring гарантує ідеальну підтримку хребта та анатомічно правильне положення тіла під час сну, але коштує дорожче. І той, і інший для покращення параметрів м'якості матраца можна доповнити шарами пінополіуретану або латексу. А жорсткі моделі комплектуються шаром кокосової койри.
  2. М'які матеріали - вони випускаються в листовому або блоковому форматі, і в матраці розташовуються пошарово. Їх застосовують у пружинних та безпружинних моделях (моноблоках, сендвічах, футонах, топерах), а підбирається наповнювач за технічними параметрами, серед яких: щільність, жорсткість, еластичність, пружність, здатність вирівнювати поверхню або запам'ятовувати позу користувача.

Важливо! Кращими експлуатаційними характеристиками та ортопедичними властивостями мають моделі на незалежних пружинах з латексом та комбіновані безпружинні матраци (сендвічі) зі складним складом з кількох видів наповнювача.

Особливості м'яких наповнювачів

У категорії м'яких наповнювачів для ортопедичних матраців виділяють матеріали двох видів:

Натуральні (природного походження)

  • Латекс. Еластичний та пружний матеріал, який робиться із соку гевеї методом спінювання та формування у вакуумі. Натуральний латекс стійкий до статичних та динамічних навантажень, добре тримає об'єм, зберігає початкову геометрію протягом усього терміну експлуатації. Виготовлені за технологією Данлоп (Dunlop) латексні блоки відрізняються високою щільністю та застосовуються при виробництві монолітних безпружинних матраців. А більш м'який та еластичний латекс Талалай (Talalay) незамінний у сендвічах.
  • Кокосова койра. Виготовляється з латексованого кокосового волокна, демонструє підвищену жорсткість, добре вирівнює поверхню. Койра чудово комбінується з іншими наповнювачами, використовується при випуску жорстких та помірно жорстких матраців, часто виступає у ролі верхнього шару у пружинних та комбінованих моделях.
  • Овеча та верблюжа шерсть. Ці матеріали мають високі теплозберігаючі характеристики, роблять поверхню м'якшою, забезпечують комфортний мікроклімат та спокійний сон у холодну пору року.
  • Кінський волосся. Листовий матеріал із натуральних волокон, скріплених голкопробивним методом або латексованих. Добре утримує та розподіляє тепло, забезпечуючи оптимальні умови для відпочинку людей із захворюваннями опорно-рухового апарату.
  • Термоповсть. Пресований наповнювач із комбінації вовняних та бавовняних волокон, які обробляються латексом та з'єднуються за високої температури. Довговічний, зносостійкий, екологічний, буває жорстким і м'яким, добре зберігає тепло, застосовується для поділу шарів наповнювача, але частіше як прошарок між чохлом матраца і пружинами.

Штучні (високотехнологічні аналоги натуральних наповнювачів)

  • Пінополіуретан (ППУ). Спінений матеріал високої щільності, незамінний як основа безпружинних моноблоків, застосовується для виробництва єврокаркасу (підтримує краї) у пружинних моделях, актуальний для бюджетних футонів.
  • Екопіна. Різновид пінополіуретану з особливою комірчастою структурою, в якій поєднуються великі і маленькі осередки з різною товщиною стінок. Матеріал легкий, але здатний реагувати на навантаження залежно від ступеня дії (як незалежні пружини), що робить його ідеальним для медичних матраців.
  • Штучний латекс (позначається маркуванням SBR). Якісно спінений полімер, недорогий аналог натурального латексу, але щільніший і менш еластичний. Пропускає повітря, відводить вологу, дозволяє підтримувати в ліжку. ДСП Комфортний мікроклімат.
  • Холлофайбер/Струттофайбер. Гіпоалергенні матеріали, створені на основі поліефірного волокна (допускається додавання натуральних компонентів). Відрізняються малою вагою, стійким об'ємом, відмінними теплозберігаючими характеристиками та показниками повітропроникності. Є бюджетними аналогами натуральної вовни, використовуються в матрацах формату «зима-літо» при простежці «зимової» сторони.
  • Термофайбер. Нетканий утеплювач останнього покоління, виготовлений із синтетичних волокон на основі поліестеру. У нього низька теплопровідність, мала вага та відмінні теплоізоляційні показники.
  • Інноваційні піни. У цій категорії представлені матеріали з особливими властивостями – пам'яттю форми (Memory Foam), що дихають, з антибактеріальним ефектом, який забезпечують іони срібла, здатністю до мікромасажу (Ergo Foam). Вони функціональні, популярні у виробників сендвічів та тонких матраців, які дозволяють покращити показники основного спального місця.

Важливо! На питання, яке наповнення матраца краще для алергіків та астматиків, фахівці відповідають однозначно: штучне. Такі матеріали біологічно інертні, не накопичують неприємних запахів, не сприяють розмноженню бактерій.

Як вибрати найкращий наповнювач для матраца?

Сказати, який наповнювач для матраца кращий, однозначно неможливо, оскільки у перерахованих вище матеріалів різні властивості. А вибір наповнювача залежить від фізичних параметрів (зростання, ваги), віку, стану здоров'я користувача, режиму та умов експлуатації матраца.

  1. Жорсткі моделі з пружинними блоками, термоповстяною або кокосовою койрою оптимальні для дітей, підлітків, у яких ще не до кінця сформувалася кістково-м'язова структура, спортсменів, людей з вагою понад 90 кг та тих, чия професійна діяльність пов'язана з важкою фізичною працею. Пружинні блоки в таких моделях можуть бути будь-якими, але двоспального ліжка краще купити матрац на незалежних пружинах - парі на ньому спати буде зручніше.
  2. М'які матраци з натурального латексу, пінополіуретану та розумних пін підійдуть для літніх та худих користувачів (>60 кг), вагітних жінок, людей, яким протипоказаний сон на твердій поверхні.
  3. Помірковано жорсткі (середньої жорсткості) матраци експерти вважають універсальним варіантом, оптимальним для користувачів віком 25-55 років, вага яких не перевищує 90 кілограмів.

Важливо! Для щоденного сну найкращим рішенням буде матрац із незалежним блоком Pocket Spring або безпружинний із різною жорсткістю сторін. Бюджетною альтернативою таким моделям стане моноблок із пінополіуретану високої щільності. А з участю гостьового ліжка впорається недорогий футон завтовшки 7 сантиметрів.

У нас можна купити високоякісні матраци з натуральними та штучними наповнювачами, замовивши доставку до дверей. Ми реалізуємо матраци відомих брендів із різними характеристиками жорсткості, призначені для дітей та дорослих. А швидко знайти відповідну за ціною та технічними характеристиками модель допоможе реалізований на сайті зручний фільтр. Сумніваєтесь у виборі? Зателефонуйте нам, і консультант інтернет-магазину розповість про особливості конкретних моделей, порадить який наповнювач краще для дитячого матраца допоможе оформити замовлення.