Обираємо ортопедичний матрац для дитини: що потрібно знати?

Здоровий сон надзвичайно важливий як для нервової, так і опорно-рухової системи дитини. А гарантувати його можуть лише якісні ортопедичні матраци, які здатні забезпечити правильне положення тіла під час відпочинку та необхідну підтримку хребта. Але щоб покупка повною мірою себе виправдала, треба правильно вибрати матрац.

Різновиди матраців для дітей

У лінійках виробників дитячі матраци представлені сотнями моделей, серед яких є:

  • декількох типів - пружинні (з блоком залежних або незалежних пружин), безпружинні, одношарові, комбіновані (з 2, 3, 4, 5 шарами з різних за якістю та щільністю матеріалів);
  • з різними наповнювачами – натуральними (латекс, кокосова койра) та штучними (пінополіуретан, холлофайбер);
  • різного ступеня жорсткості – жорсткі, помірковано жорсткі, середні, з м'яким верхнім шаром, двосторонні;
  • висотою 6-20 сантиметрів.

Порада експерта: Якщо у вибраного для немовляти виробу чохол незнімний, краще відразу придбати вологостійкий наматрацник.

Особливості вибору дитячого матраца

При покупці дитячого матраца потрібно враховувати:

Вік дитини

Це головний параметр, що впливає вибір виробу.

  1. Дітям до трьох років необхідно жорстке спальне місце, і краще, якщо це буде безпружинний матрац висотою 6-10 сантиметрів, виконаний з перфорованого латексу або кокосової койри. Він сприятиме правильному формуванню м'язового каркаса та не спровокує порушення у розвитку скелета. А, щоб спростити догляд за виробом, доцільніше вибрати модель зі чохлом, що знімається, або укомплектувати виріб непромоканим наматрацником.
  2. Дітям 3-10 років рекомендується спати на помірно жорсткому матраці на незалежних пружинах, комбінованому або латексному. А коли дитині виповниться сім років, її можна поміняти більш м'який (середньої жорсткості). Заощадити на покупці ще одного спального місця дозволить функціональна модель з різною жорсткістю сторін (двостороння).
  3. Дітям старше 10 років та підліткам, у яких високе навантаження на м'язи та кістки, підійдуть середні або помірно жорсткі матраци на пружинному блоці Pocket Spring із шаром високоеластичної піни або Memory foam. Вони гарантують анатомічно правильне положення тіла під час відпочинку та якісне розслаблення м'язів за рахунок так званої точкової підтримки.

Розмір спального місця

Очевидно, що розмір матраца повинен відповідати розмірам спального місця. Але тут є ще одна тонкість: по довжині виріб має перевищувати зростання дитини мінімум на п'ятнадцять сантиметрів, а його ширина має бути не менше ніж 60 сантиметрів.

Купувати матрац для дитини з якимись ортопедичними проблемами потрібно за порадою педіатра. А для алергіків підійдуть екземпляри із гіпоалергенними наповнювачами.

Важливо! Щільний бавовняний чохол із якісною стібкою підвищить комфортність спального місця. А для моделей із блоком незалежних пружин оптимальним варіантом буде стрейчевий чохол.