Як вибрати ліжко: які ліжка краще

Вибір ліжка – складне завдання, адже при покупці потрібно враховувати зручність, безпеку, дизайн виробу. Але знайти потрібний варіант не так просто, оскільки на меблевому ринку представлено багато оригінальних моделей: дерев'яні, м'які, мультифункціональні. Які ліжка краще? Чим вони відрізняються? Як вибрати ліжко в спальню, здатну забезпечити повноцінний сон, правильно організувати простір і не зробити пролом у бюджеті?

Різновиди ліжок

Перш ніж вирішити, яке ліжко купувати, розберемося з асортиментом. Випущені моделі класифікуються за:

Типу

  • для дорослих - у цій категорії односпальні, полуторні, двоспальні ліжка довжиною 190-200 см і шириною 80-200 см, двоспальні купують пари або люди, які бажають відпочивати з максимальним комфортом, а однокімнатні моделі актуальні для користувачів-одинаків будь-якого віку і невеликих приміщень;
  • підліткові - односпальні з 1 спинкою в узголів'ї або у вигляді диванчика (з трьома спинками);
  • дитячі - традиційного дизайну (з двома спинками), двоярусні, з гостьовим спальним місцем (викочування, розташовується під основним), будиночки.

Матеріалу виготовлення

Сучасні ліжка роблять із:

  • натурального дерева - його вибирають для виробів преміум-класу, у виробництві використовують масив, щит, шпон, фанера, брус;
  • ДСП - матеріал застосовується у бюджетному сегменті, гарантує виробам міцність та привабливий зовнішній вигляд, але, купуючи ліжко з ДСП, запитуйте сертифікат безпеки;
  • метал - актуальний як основний матеріал і як декор (особливо ефектно виглядають ковані вставки на спинках);
  • зносостійкий меблевий текстиль (жаккард, екошкіра, велюр, рогожка) - застосовується для оббивки м'яких моделей разом з об'ємними наповнювачами (ППУ, холлофайбер).

Дерев'яні деталі покриваються олією, воском, лаком, що робить матеріал візуально привабливим, захищає від вологи, механічних пошкоджень. Для фарбування металу використовуються порошкові емалі. А тканинна оббивка обробляється брудо-і вологовідштовхувальним просоченням.

Важливо! Найзручнішими є м'які вироби, що дозволяють з комфортом відпочивати, дивитися ТБ, працювати з ноутбуком. Найбільш екологічними експерти називають дерев'яні ліжка. А найвигіднішою покупкою буде модель із ДСП.

Конструкції

Стандартна конструкція ліжка передбачає дві опорні спинки та дві бічні царги, але зараз популярні моделі на ніжках, з однією спинкою в узголів'ї (опорною або навісною), глухою царгою. Окрім типових варіантів у продажу представлені:

  1. Комбіновані ліжка – багатофункціональні модулі, в яких спальне місце поєднане з робочим столом, ігровою зоною, системою зберігання. Їх купують для дитячих/підліткових кімнат, невеликих домашніх кабінетів, де потрібне ліжко.
  2. Відкидні (трансформери) - вбудовуються в меблеву конструкцію, де знаходяться вдень, а на ніч відкидаються в горизонтальне положення. У зібраному вигляді меблі нагадують шафу, можуть доповнюватися диваном, підходять для віталень, квартир-студій, маленьких дитячих, кабінетів.
  3. Ліжка-подіуми - моделі з монументальною основою, надійні, розраховані на високі статичні/динамічні навантаження, підходять для великих користувачів.

Важливо! Однозначно сказати, який каркас для ліжка кращий, неможливо, тому що вибір моделі залежить від багатьох факторів. Але чим більше точок опори у меблів, тим вона надійніша.

Виду основи

Як основа при виготовленні ліжок використовується:

  • фанерний настил - гарантує хорошу підтримку матраца, але не має ортопедичних властивостей;
  • металева сітка - непогано пружинить, амортизує, забезпечує відмінну повітропроникність, але швидко розтягується, створюючи ефект гамака, що може зашкодити здоров'ю спини;
  • рейкова основа з березових/букових ламелей – дає максимальний ортопедичний ефект, буває посиленою, з вузькими, подвійними, широкими ламелями.

Додаткові опції для ліжок

Як додаткові опції виробники пропонують:

  • ящик для білизни — буває вбудованим в каркас ліжка (опція доступна в дерев'яних/м'яких моделях з глухою царгою) або викоченим (підходить для ліжок на ніжках);
  • підйомний механізм – полегшує доступ до системи зберігання під спальним місцем;
  • посилена основа - з подвійними/потовщеними ламелями або зі стандартними, але розташованими на відстані 2,5 см, а не 4-6.

Деякі моделі можна замовити в 3-5 варіантах комплектації, що дає змогу розширити функціонал меблів або заощадити при покупці преміального виробу.

Важливо! Додаткові опції доведеться оплачувати окремо (ціна доступного опціоналу вказується у картках товарів), що збільшить підсумкову вартість меблів.

Як правильно вибрати ліжко: поради експертів

Пояснюючи, як вибрати хороше ліжко, експерти радять враховувати:

  1. Фізичні параметри користувача. Чим вища і важча людина, тим більше надійне ліжко їй потрібне. Тому слід уточнити, яке навантаження на 1 спальне місце здатне витримати меблі. Ще важливо пам'ятати, що м'які моделі з текстильною оббивкою відносяться до ергономічніших і мінімізують травми. А висота спального місця з покладеним на ліжко матрацом повинна відповідати зростанню користувача: верхній край матраца повинен знаходитися на рівні колін – так лягати і вставати буде зручно.
  2. Площа, конфігурацію, призначення приміщення. Якщо мова йде про спальню, оптимальний варіант - типова двоспальна, полуторна, односпальне ліжко. У квартиру-студію, де для сну використовується вітальня, рекомендується придбати відкидну модель або м'яку кутову. Для дитячих/підліткових кімнат, що виконують кілька функцій, доцільніше вибрати комбінований модуль із робочим місцем, ігровим майданчиком, шафою.
  3. Необхідний ортопедичний ефект. У плані зручності та забезпечення анатомічно правильного положення тіла користувача під час сну заслужено лідирують ліжка з ортопедичною основою з березових/букових ламелей.
  4. З яким матрацом експлуатуватиметься ліжко. Матрац повинен щільно вставати у призначену нішу, а по висоті трохи виступати за її край. Для пружинних матраців з незалежним блоком знадобиться ортопедична основа з кроком (відстань між ламелями) меншою за діаметр пружин. А щоб не помилитися при покупці, краще відразу вибрати ліжко і матрац - сумісність буде ідеальною.
  5. Дизайн інтер'єру. Меблі органічно впишеться в обстановку, якщо відповідає стилістиці інтер'єру. Класика передбачає дерев'яне ліжко із чотирма стійками-ніжками, прикрашеними різьбленням. Варіант на кшталт Провансу — біле металеве ліжко. А для сучасного інтер'єру найкращий вибір – модель у стилі мінімалізм із ДСП або м'яке ліжко без зайвого декору.

На sleep-fly.com.ua можна купити ліжко відомого бренду за вигідною ціною, оформивши замовлення з доставкою. У каталозі нашого інтернет-магазину представлені найкращі ліжка з ДСП та натурального дерева, а також популярні м'які моделі. А зручний фільтр, що дозволяє відсортувати вироби за технічними характеристиками, полегшує пошук. Не знаєте, як вибрати гарне ліжко? Телефонуйте, ми проконсультуємо за асортиментом, розповімо про переваги конкретних моделей, допоможемо підібрати хороше та недороге ліжко.