Перемо намарацник правильно: рекомендації професіоналів та поради досвідчених господарок

Забезпечити гігієну спального місця допоможе якісний знімний наматрацник, який захистить ортопедичний матрац від різних забруднень, намокання та передчасного зносу. Такі аксесуари відрізняються винятковою практичністю, підходять для матраців на основі піни, пружинних моделей та багатошарових сендвічів, легко стираються та довго служать. А як доглядати їх, читайте нижче.

Види наматрацників та особливості догляду за ними

В асортименті виробників представлений широкий вибір наматрацників різних типів:

  1. Жорсткі моделі з пінним наповнювачем, який може зіпсуватися при впливі вологи, прати не можна - у цьому випадку підійде сухе чищення (її легко провести в домашніх умовах або в хімчистці).
  2. Вироби середньої жорсткості (серед них аксесуари з кокосовою койрою та штучним латексом) теж негативно ставляться до прання. Вони схильні до деформації при тотальному намоканні, тому чистити їх краще пилососом. А для видалення локальних плям підійде вологий рушник і кисневий засіб для виведення плям.
  3. М'які наматрацники з наповнювачем з вати, холлофайбера, бавовни або бамбукового волокна чудово переносять прання, їх можна віджимати в машині та викручувати руками. «Бамбук» стирається при температурі 30-40 ° С, без агресивних засобів та відбілювачів. Для такого наповнювача краще використовувати делікатний віджим та сушку в розгорнутому вигляді. Ватний наповнювач при намоканні стає важким, погано піддається віджиму і потребує ретельного просушування. Його потрібно сушити, періодично струшуючи та перевертаючи, інакше він може залишитися сирим, що створить сприятливе середовище для розмноження патогенної мікрофлори.

Оцінити різноманітність моделей наматрацників можна у нашому каталозі. Для того, щоб отримати вичерпну консультацію з експлуатації виробів з цієї категорії, зв'яжіться з нами телефоном або через онлайн-чат.

Як прати наматрацники з різних матеріалів?

Режим прання (температура, тривалість циклу, особливості віджиму) залежить від того, з якого матеріалу зроблено наматрацник. Вироби з:

Шерсті

Вимагають постійного догляду, але прати їх часто не варто. Якщо ж справа дійде до прання, можна використовувати машинку, вибравши режим "Шерсть", "Делікатний" або "Ручне прання". Віджимати і сушити в машині вовняні аксесуари не можна - після прання треба дати стекти воді, а потім розкласти виріб на горизонтальній поверхні.

Важливо! Прати вовняні наматрацники потрібно за допомогою м'яких спеціалізованих миючих засобів на основі ланоліну.

Поліефірних волокон

Штучні наповнювачі на основі поліефірних волокон дають добрий об'єм, додаткове утеплення та комфорт під час сну. Вони широко використовуються при виробництві різних товарів і прості у догляді: їх можна прати та віджимати на будь-яких режимах. А щоб забезпечити якісне вимивання миючого засобу, рекомендується застосовувати не порошки, а гелі.

Пуху та пера

Чохол, наповнений пером і пухом, можна випрати в машині, але за умови, що він відповідає нормативам її завантаження. Такі вироби досить об'ємні, так що знадобиться пристрій із барабаном, розрахованим мінімум на 7 кг білизни. Інакше якісно прополоскати аксесуар не вдасться. Вироби з натуральним наповнювачем потрібні:

  • прати, використовуючи гель або капсули;
  • полоскати максимально якісно;
  • віджимати на середніх оборотах.

Важливо! Пуховий виріб можна додатково прополоскати у прохолодній воді з додаванням столового оцту з розрахунку третину склянки на 10 літрів води.

Бамбукового волокна

Бамбуковий наповнювач легко витримує прання за низької температури і класичний віджим. Головне — не застосовувати агресивні засоби та не гладити висохлий виріб.

Бавовна

Бавовна добре переться, але може дати усадку в гарячій воді. Тому вибираємо температурний режим до 40 ° С, сушимо виріб у розправленому вигляді, а потім прасуємо.

Важливо! Дитячі бавовняні наматрацники слід прати гіпоалергенними засобами для дитячих речей.

З антибактеріальним просоченням

Моделі з антибактеріальним просоченням стираються з урахуванням рекомендацій виробника на ярлику. При правильному догляді вони витримують щонайменше сто циклів прань без втрати експлуатаційних властивостей.

Обробка плям перед пранням

Перед пранням чохла потрібно попередньо обробити стійкі плями, що є на ньому, інакше вони можуть не відпратися:

  • кров можна вивести перекисом водню, обробивши нею пляму і видаливши надлишки ватним диском;
  • червоне вино піддається тільки суміші солі та перекису, яку потрібно залишити на плямі мінімум на півгодини;
  • кава, чай, сік вдасться прибрати столовим оцтом;
  • губна помада видаляється нашатирним спиртом;
  • жирові плями слід обробити тальком, сіллю або картопляним крохмалем;
  • сеча виводиться сумішшю солі та лимонного соку, але для отримання потрібного результату вона повинна впливати на пляму не менше двох годин.

Прання непромоканих наматрацників

Окремо варто сказати про те, як доглядати аксесуари з непромокального текстилю або матеріалу з водовідштовхувальним просоченням. Водостійкі наматрацники зазвичай купують для дітей або використовують при облаштуванні спального місця для хворого лежачого. Вони розраховані на активну експлуатацію і брудняться набагато сильніше за інші аксесуари для сну. Тому для їх виробництва застосовується матеріал з багатошаровою структурою, де головну роль грає шар з мембранного поліуретанового волокна. Для таких моделей підходить як ручне, так і машинне прання, але потрібно дотримуватися деяких правил:

  • використовувати воду температурою 30-40 ° С;
  • прати м'якими засобами окремо від іншої білизни;
  • не застосовувати відбілювачі та кондиціонери;
  • віджимати акуратно, не викручуючи;
  • при машинному пранні вибирати делікатний режим;
  • відмовитися від машинного сушіння.

Важливо! Якщо незначні забруднення, виріб краще не прати, а очистити вологою серветкою або губкою, змоченою в мильному розчині.

Видаляємо сильні забруднення

Як захисний чохл наматрацник піддається постійному агресивному впливу, що негативно позначається і на його зовнішньому вигляді, і на тактильних відчуттях. Але, скориставшись популярними лайфхаками, можна швидко позбавити аксесуар навіть сильних забруднень і неприємного запаху. Для цього досвідчені господарки радять скористатися харчовою содою або сіллю, які потрібно розчинити у прохолодній воді у кількості однієї столової ложки на літр рідини. Обробку можна провести у ванні або тазу, а підготувати сольовий розчин потрібно заздалегідь, розвівши його в невеликій ємності.

Важливо! Чохли з мембранної тканини чистити за допомогою харчової соди чи солі не можна.

Сушити треба правильно!

Сушити чохли на матраци фахівці рекомендують у розкладеному вигляді на горизонтальній поверхні у приміщенні з гарною вентиляцією. При цьому моделі, які не можна віджимати, спочатку потрібно позбавити зайвої вологи, давши воді стекти у ванні.

Провітрюємо? Так!

Чохол періодично потрібно пилососити та провітрювати на свіжому повітрі. А максимальний ефект, що очищає, дає провітрювання на морозі — така процедура дозволяє позбутися пилових кліщів і патогенної мікрофлори, надати виробу приємного аромату.

Важливо! Професійне чищення наматрацника фахівці рекомендують проводити двічі на рік, звернувшись до профільної компанії.

Наші магазини пропонують покупцям широкий асортимент товарів для сну, серед яких є наматрацники всіх видів. Будь-який виріб можна купити онлайн, замовивши доставку до дверей, а ознайомитись з технічними характеристиками моделей можна у картках товарів.